Deformiran cvet orhideje - peloričnost

Zanimivo - slovar pojmov

Deformiran cvet orhideje - peloričnost: peloričen križanec orhideje Phalaenopsis; vzgojila in slikala Tamara PotočnikEna izmed glavnih značilnosti, ki jo prepoznamo v družini orhidej, je ta, da imajo tri petala, pri čemer je eno izmed njih preoblikovano v drugačno obliko in jo imenujemo ustnica. Kot je običaj v svetu rastlin, pa so tukaj tudi izjeme. Vsake toliko kakšna cvetoča orhideja ni ravno nekako prava. Predstavljajte si, da ste na razstavi orhidej in imate kar dobro predstavo, kako bi naj dobra orhideja izgledala. Iščete zdravo rast, zdrave korenine in rastlino v cvetu. Pri tem ste pozorni na te lepe cvetove, s tremi sepalami, dvema petalama in eno ustnico, ampak ko pogledate to množico cvetov, opazite, da nekaj ni ravno pravilno.


Ena izmed rastlin očitno izstopa, saj ima tri ustnice! Kaj je narobe z rastlino, ali želi privabiti več žuželk, da jo oplodijo? Kako drugi gledajo na to rastlino? In navsezadnje ali naj kupim takšno rastlino???

Te tri ustnice na enem cvetu, to kar vidimo kot napako v obliki cveta, imenujemo peloričnost. To je pojav, ki tako oblikovno kot tudi barvno spremeni cvet.

Deformiran cvet orhideje - peloričnost: peloričen križanec orhideje Phalaenopsis Deformiran cvet orhideje - peloričnost: peloričen križanec orhideje Phalaenopsis; vzgojila in slikala Tamara Potočnik Ta pojav se pri orhidejah zgodi, ko petale prevzamejo obliko in barvo ustnice, in se lahko pojavi v različnih stopnjah. Te stopnje so vsi pojavi med le majhno obarvanostjo na koncih petal do popolnega pojava strukture ustnice na petalih. Prisotnost peloričnosti je genetsko, ampak pojav peloričnosti je lahko vzpodbujen z okoliškimi spremembami ali pojavom stresa. Ti pojavi peloričnosti niso vedno stabilni in lahko se zgodi, da bo rastlina na naslednjem cvetnem steblu cvetela ponovno »normalno«.
Deformiran cvet orhideje - peloričnost: peloričen križanec orhideje Phalaenopsis Deformiran cvet orhideje - peloričnost: peloričen križanec orhideje Phalaenopsis Čeprav se nekatere pelorične orhideje pojavijo zgolj naključno, jih tudi načrtno gojijo, klonirajo in potem tržijo. Tako se lahko danes pogosto dobijo pelorične oblike Phalaenopsis-a ( na primer Phal. equestris), prav čudovite oblike Doritis pulcherrima in tudi Cattleya intermedia var. aquinii. Ta orhideja je tudi dala zagon večjemu številu križancev Cattleya, ki imajo okrašene petale (v angleškem jeziku imenovane »splash«).
Deformiran cvet orhideje - peloričnost: peloričen križanec orhideje Cymbidium Deformiran cvet orhideje - peloričnost: peloričen križanec orhideje Cymbidium Obstajajo pa tudi prav posebne oblike orhidej Dendrobium in Phalaenopsis, katerim bi lahko rekli, da imajo obratno peloričnost, pri čemer se je ustnica preoblikovala v klasično obliko petal.Deformiran cvet orhideje - peloričnost: pelorična vrsta orhideje Doritis pulcherrima var. white Deformiran cvet orhideje - peloričnost: pelorična vrsta orhideje Doritis pulcherrima var. red Ljudje smo si različni in tako so tudi takšni, ki smatrajo, da pojav peloričnosti ni dobra kvaliteta, ki se išče v cvetu orhideje. Nekateri menijo, da so pelorični cvetovi deformacije, in da kot takšne niso primerne za primerjavo s klasičnimi, normalno cvetočimi orhidejami.
V bistvu pa pri pojavu peloričnosti ne gre za deformacije (deformacija je bolj opis primera, pri čemer bi recimo imel cvet dva pestiča, ali bi manjkali kakšni deli cveta). Peloričnost je v bistvu mutacija, ki se je lahko zgodila naravno ali pa je bila umetno povzročena in je kot mutacija le del evolucije.Deformiran cvet orhideje - peloričnost: peloričen križanec orhideje Zygopetalum; vzgojila in slikala Tamara Potočnik Deformiran cvet orhideje - peloričnost: pelorična vrsta orhideje Cattleya harrisoniae Kriterij za odločanje o nakupu bi tako moral iti v smeri dobrih karakteristik rastline in njeni kvaliteti. Definitivno so te pelorične oblike nove smernice pridobivanja novih sort, če so pa hkrati tudi boljša oblika ali pa da imajo boljšo kvaliteto v primerjavi z »normalnimi« cvetovi, je odprto vprašanje. Kljub temu pa so bili   že marsikateri križanci Cattleya-ej, ki so imeli okrašena petala (očitno pojav peloričnosti), nagrajeni s strani AOS (American Orchid Society).
Deformiran cvet orhideje - peloričnost: OBRATNO peloričen križanec orhideje Phalaenopsis Tako bi rekel, da ni pomembno, ali ima orhideja pelorične cvetove ali ne, pomembno je to, če ti je všeč, da si jo brez skrbi lahko kupiš, in če ti ni, se boš takšnih orhidej izogibal. Velikokrat pa bodo te orhideje še posebej iskane, saj so lahko kot naravne variacije izredno privlačne.


Kako lahko že po imenu vemo, da gre za pelorično orhidejo. To je največkrat opisano že v samem imenu orhideje, kadar gre za botanične vrste, in sicer z izrazi aquini, champornensis ali flamea. Primeri so: Phalaenopsis equestris var. aquinii, Doritis pulcherrima champornensis (ali aquinii), Cattleya intermedia var. flamea.

STRUKTURA STRANI - prikaz vseh povezav na interneni strani orhideja.com

VZGOJA - vam ponuja osnovne informacije o negi, svetlobi, temperaturi, zalivanju, vlažnosti in substratu, ki jo potrebujejo orhideje

ZANIMIVO - vam podaja različna znanja o orhidejah, kot so mesta kjer rastejo orhideje, zgradba cveta, kako prepoznati cvetni poganjek, kje rastejo orhideje, o dišečih orhidejah, kaj pove listje, različnih dogodkih na temo orhideje, slovar pojmov in pogosta vprašanja

2002-2020 © orhideja.com - vse pravice pridržane

Mi uporabljamo piškotke, da izboljšujemo našo spletno stran in da izboljšamo delovanje strani, ko jo uporabljate. Da izvete več o piškotkih ki jih uporabljamo in kako jih lahko izbrišete preberite Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information