Zemeljske in zračne korenine

Zanimivo - dobro je vedeti

Zemeljske in zračne korenineKot pri vseh rastlinah so tudi pri orhidejah korenine odgovorne za preskrbo in transport vode in hranilnih snovi. Ampak to ni vse. Vrste ki rastejo na drevesih ali na strmih skalah, potrebujejo korenine tudi za sidranje na podlago, katere se morajo dobro oprijeti.

Pri tem se lahko tako zelo oprimejo podlage, da jih lahko le s težavo odstranimo. Zemeljske korenine najdemo pri orhidejah ki rastejo v zemlji. Pri tropskih vrstah so te korenine debele, pri naših domačih vrstah pa nežne in tanke, največkrat razvejane in tudi kosmate. Zračne korenine pa imajo epifitske in litofitske orhideje. To so debele, mesnate korenine, ki ležijo na substratu, se oprijemajo podlage ali pa enostavno visijo v zraku. Te korenine izgledajo kot črvi, kače ali pasovi, vsebujejo klorofil in tako lahko pomagajo listju pri fotosintezi. Posebnost teh korenin je sivo srebrna koža - velamen. Ta sloj je sestavljen z zrakom napolnjenimi praznimi celicami, ki vpijejo vlago in hranilne snovi kot spužva. Tam jo lahko hranijo, hkrati pa služijo tudi kot izolacija proti UV-žarčenju in izsuševanju pred veliko vročino.

STRUKTURA STRANI - prikaz vseh povezav na interneni strani orhideja.com

VZGOJA - vam ponuja osnovne informacije o negi, svetlobi, temperaturi, zalivanju, vlažnosti in substratu, ki jo potrebujejo orhideje

ZANIMIVO - vam podaja različna znanja o orhidejah, kot so mesta kjer rastejo orhideje, zgradba cveta, kako prepoznati cvetni poganjek, kje rastejo orhideje, o dišečih orhidejah, kaj pove listje, različnih dogodkih na temo orhideje, slovar pojmov in pogosta vprašanja

2002-2020 © orhideja.com - vse pravice pridržane

Mi uporabljamo piškotke, da izboljšujemo našo spletno stran in da izboljšamo delovanje strani, ko jo uporabljate. Da izvete več o piškotkih ki jih uporabljamo in kako jih lahko izbrišete preberite Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information