Obrazložitev navodil za vzgojo

Zanimivo - slovar pojmov

Obrazložitev navodil za vzgojoObrazložitev pojmov, ki jih bom uprabil pri navodilih za nego posamezne vrste orhidej


Osnovni podatki : v teh bom najprej navedel botanično ime vrste orhideje, kot na primer Cattleya. Kot uvod bom to vrsto orhidej opisal, pri čemer bom navedel njihov izgled, način življenja, posebnosti in podobne podrobnosti.


Temu bodo sledile sledeče rubrike:

Domovina: zelo pomemben ključ za pravilno nego, je vedeti od kod prihaja dotična vrsta orhideje. Saj orhideje, ki prihajajo iz toplih Karibskih krajev imajo drugačne potrebe po svetlobi, vlagi, temperaturi in vodi, kot pa orhideje iz hladno vlažnih področij Andskih gorskih gozdov.

Območje temperature: hladno, temperirano ali toplo. Ta navodila so povzeta iz osebnih izkušenj in so pogojena z domovino same rastline. Torej podal ne bom nobene točne temperature - samo približne. Zavedati se je tudi treba, da nekateri rodovi orhidej niso zastopani samo v enem temperaturnem območju ampak lahko tudi v večih.

Čas cvetenja: s tem podatkom bom navedel glavno sezono cvetenja nekega rodu, vrste ali hibrida. Podani pa niso podatki za trajanje cvetenja ali eventuelno ponovno cvetenje. Vsi podatki so podani le kot okvirni podatek, saj je cvetenje zelo odvisno od vzgoje, negovanja in kraja kjer orhideja raste. Pri nekaterih hibridih pa čas cvetenja varira tako zelo, da ni možno podati niti okvirni čas cvetenja. Takšen primer bi lahko bile nove vrste/hibridi phalaenopsisa, ki lahko praktično cveti skozi celo leto vedno znova, čeprav osnovne vrste cvetijo le krajši čas.

Barva cvetov: Naštete bodo vse barve, ki v določenem rodu orhideje nastopijo.

Kraj rasti orhideje: v tem opisu bodo podane informacije, kot okvirni podatek o potrebi posamezne rastline po svetlobi, ki ga pa opisujemo z ozirom na kraj kjer raste ta rastlina v svoji domovini.

Tempreratura: s tem podatkom bom podal temperaturna nihanja med poletjem in zimo, kot tudi temperaturno nihanje med nočjo in dnevom, ki je ga orhideja izdrži oziroma je potrebno, da lahko orhideja zacveti ( seveda, če je bila primerno oskrbovana tokom rastne dobe ).

Voda: pod tem podatkom bom podal navodila za pravilno zalivanje, zračno vlaženje ( prskanje z vodo ), kot tudi navodila za življensko pomembno zračno vlažnost.

Gnojenje: pod tem podatkom bom podal navodila kdaj in kako pogosto je potrebno gnojiti.

Presajanje: pod tem podatkom bom podal navodila kdaj in kako pogosto naj si presajanja sledijo.

Substrat: Začetnikom so priporočeni že gotovi pripravljeni substrati, ki jih je možno kupiti, kjer običajno prodajajo substrat tudi za ostale lončnice. Vsekakor pa tudi začetnikom priporočam, da si sami spremenijo ta gotov substrat potrebi orhideje katero bodo sadili oziroma presajali. Saj tudi za naprednejše je tak gotov substrat dobra osnova za pripravo pravega substrata.

Razmoževanje: pod tem podatkom bom navedel metode, s katerimi lahko neki rod orhidej najuspešnejše razmožujemo.

Škodljivci in bolezni: pod tem podatkom bom navedel tipične simptome neke bolezni za določen rod. Točnejša navodila za boj proti temu pa je navedeno v poglavju "Napake pri vzgoji, škodljivci in bolezni". Pri nekaterih orhidejah bom pa zanimive posebnosti še povdaril.

Moj nasvet: v tej rubriki bom pa navedel moja opažanja, moj način vzgoje posameznega rodu, vrste, kaj deluje pri mojem načinu vzgoje in kaj ne. Kakšne praktičnosti sem razvil, da je lažje in na kakšne malenkosti je potrebno paziti, da orhideje vsako leto ponovno vzcvetijo.

STRUKTURA STRANI - prikaz vseh povezav na interneni strani orhideja.com

VZGOJA - vam ponuja osnovne informacije o negi, svetlobi, temperaturi, zalivanju, vlažnosti in substratu, ki jo potrebujejo orhideje

ZANIMIVO - vam podaja različna znanja o orhidejah, kot so mesta kjer rastejo orhideje, zgradba cveta, kako prepoznati cvetni poganjek, kje rastejo orhideje, o dišečih orhidejah, kaj pove listje, različnih dogodkih na temo orhideje, slovar pojmov in pogosta vprašanja

2002-2020 © orhideja.com - vse pravice pridržane

Mi uporabljamo piškotke, da izboljšujemo našo spletno stran in da izboljšamo delovanje strani, ko jo uporabljate. Da izvete več o piškotkih ki jih uporabljamo in kako jih lahko izbrišete preberite Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information