Vzgoja orhidej v substratu iz lubja

Vzgoja - substrat in presajanje

Vzgoja orhidej v substratu iz lubjaKot organska komponenta v substratih ali pa kot samostojna sestavina substrata za sajenje orhidej, je lubje ena najbolj pogostih sestavin, ki jih srečamo v uporabi za ta namen. Najpogosteje je uporabljeno lubje borovcev, vendar bi se lahko uporabilo tudi lubje (lubje s koščki lesa) kakšnega drugega drevesa, predvsem takšnega katerega les je že v osnovi bolj trpežen (hrast, sadno drevje).

Lubje je poceni, lahko dosegljivo, enostavno za uporabo in hkrati ima zelo dobre lastnosti kar se tiče zadrževanja vlage in omogočanja dostopa zraka do korenin orhidej.

Največja slabost lubja pa je vsekakor njegova zahteva za dodatnim dušikom in njegovo relativno hitro razpadanje. Pri razpadanju lubje potrebuje dušik. In tokom razpadanja pravzaprav tekmuje z orhidejo po tem hranilu. Orhideje, ki so posajene v mešanice, ki vsebujejo lubje, potrebujejo zato dodajanje večje količine dušika kot pri drugih mešanicah, da so lahko ustrezno zadovoljene njihove potrebe po dušiku in se tako zagotovi to hranilo za optimalno rast.

Kvaliteta ponujenega lubja na tržišču lahko zelo niha in je predvsem odvisna od tega kako hitro je bilo lubje posušeno pred pakiranjem in pošiljanjem v prodajo. Lubje ki je ostalo vlažno po obdelavi, prav posebno pa če je potem bilo še skladiščeno v večjih nasipih, prične hitro razpadati. Razpadati do te mere, da že dobro razpada, preden pride v roke gojitelja orhidej. Lubje visoke kvalitete lahko obstane v uporabi tudi do tri leta, medtem ko lubje slabe kvalitete ne preživi niti leto dni.

Lubje je običajno razdeljeno po velikosti delcev. Pri tem je fina mešanica običajno velikosti 0-15 mm, srednja 15 mm – 25 mm in groba 25 – 40 mm . Najbolj groba zrna se le redko uporabljajo, še najbolj le pri orhidejah Vanda. Najpogostejša uporaba je srednje mešanice 15 – 25 mm, pa tudi fine velikosti če pri tem najbolj fina zrnca (pravzaprav prah) predhodno odstranimo iz izbranega materiala.

Sveže lubje ali pa zelo suho lubje, je na začetku zelo težko navlažiti. Pred uporabo v substratu za sajenje, je potrebno lubje dobro namočiti v vodo, tako da se koščki dobro razmočijo in da voda ne zdrsi enostavno z njihove površine. Pri tem pa namočimo le toliko lubja kot ga bomo pri presajanju porabili, saj navlaženo lubje prične kar hitro razpadati, še posebej če se nekaj časa hrani dodobra namočeno.

Pri vzgoji orhidej v substratih, ki vsebujejo večje količine lubja, je priporočena uporaba tekočih gnojil. Zaradi onemogočenega prečnega gibanja vode v substratu, so gnojila s trajnim delovanjem (kroglice in podobni sistemi) neučinkovita.
Zelo dobra lastnost substrata iz lubja je tudi njegova dobra propustnost za višek vode, saj višek zalite vode zelo hitro odteče iz lončka. To je zelo pomembno kadar nižamo nočne temperature za cvetenje orhidej, saj so takšne rastline lahko ob jutranjem zalivanju že osušene do večera in tako zmanjšamo nevarnost pojava plesni in gnilob. To tudi omogoča bolj aktivno uporabo gnojil (večkrat moramo zalivati, torej lahko tudi bolj pogosto gnojimo), brez nevarnosti da pride do zažiga korenin, saj lahko višek soli, ki so se nabrala zaradi gnojenja hitro in dobro izperemo iz lončka.

STRUKTURA STRANI - prikaz vseh povezav na interneni strani orhideja.com

VZGOJA - vam ponuja osnovne informacije o negi, svetlobi, temperaturi, zalivanju, vlažnosti in substratu, ki jo potrebujejo orhideje

ZANIMIVO - vam podaja različna znanja o orhidejah, kot so mesta kjer rastejo orhideje, zgradba cveta, kako prepoznati cvetni poganjek, kje rastejo orhideje, o dišečih orhidejah, kaj pove listje, različnih dogodkih na temo orhideje, slovar pojmov in pogosta vprašanja

2002-2020 © orhideja.com - vse pravice pridržane

Mi uporabljamo piškotke, da izboljšujemo našo spletno stran in da izboljšamo delovanje strani, ko jo uporabljate. Da izvete več o piškotkih ki jih uporabljamo in kako jih lahko izbrišete preberite Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information